6 tips om je dagelijks leven duurzamer te maken

Bewust leven is echt zo moeilijk nog niet. Juist in de dagelijkse handelingen kun je een groot verschil maken. Door stil te staan bij wat je doet en hoe dat eventueel anders kan, kom je al een heel eind. Met de volgende tips helpen wij je graag op weg!


  • Door

    Denise Beugelsdijk

    4 januari 2019

Tip 1 – Koop alleen dingen die je echt nodig hebt. 
Je herkent het vast. Je staat in de winkel, ziet iets leuks en voor je het weet heb je het gekocht. Eenmaal thuis realiseer je je dat je dit eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Bedrijven halen jou over om dingen te kopen met slimme marketing truckjes waardoor jij het gevoel krijgt dat je het product in de winkel echt nodig hebt. Probeer jezelf dit te realiseren en denk voordat je iets aanschaft dus eerst even goed na. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. 

Tip 2 – Koop spullen voor een langere tijd. 
Wanneer je iets echt nodig hebt, is het natuurlijk prima om te kopen. Dat kan tweedehands via een kringloopwinkel of online. Koop je liever iets nieuws? Door spullen te kopen die voor heel lang mee kunnen, help je de wereld op meerdere vlakken. Door iets degelijks of tijdloos te kopen heb je er ook nog  jarenlang plezier van. 

Tip 3 – Support your locals!
Hoe meer jij lokaal koopt, hoe beter! Door te kiezen voor lokale producten is de afstand tussen de herkomst en de supermarkt of winkel heel klein. Er zijn geen schepen of vliegtuigen nodig voor de transport en je maakt weer een lokale ondernemer blij. Win-win!

Tip 4 – Zet de verwarming een tikkie lager
Een lekker warm huis is natuurlijk hartstikke fijn, maar goed voor het milieu is het niet. Doe je gordijnen en deuren dicht, trek een warm vest aan en kruip gezellig onder een deken. Dat scheelt je ook een hoop stookkosten. 

Tip 5 – Douche korter
Lekker warm douchen, wie wil dat nou niet? Wanneer je lang doucht verspil je onnodig veel water. Het verwarmen van dit water is duur en al zeker niet duurzaam. Je wordt er ook niet schoner van. Door iets minder lang en iets minder warm te douchen kun jij je dag net zo fris en fruitig beginnen!

Tip 6 – Wees jezelf bewust van jouw afval
Probeer zo min mogelijk afval te reduceren door plastic verpakking en tasjes te gebruiken. Gebruik potjes en bakjes om te recyclen en geef spullen die je niet meer gebruikt aan anderen. Door je overige afval netjes te scheiden, ben jij een ware Groene Kampioen!

Succes!

Schreeuw het van de daken!