5 feiten over inductie koken die je misschien nog niet wist.

Thuis je eten koken. We doen het allemaal. Met inductie koken wordt het bereiden van eten nog makkelijker en leuker. Hoe dat zit? Dat lees je hieronder...


  • Door

    Denise Beugelsdijk

    15 januari 2019

FEIT 1 - Inductiekoken is de veiligste manier van koken.
Inductie koken is de minst gevaarlijke manier van koken. Er is geen open vuur, gas kan niet gaan lekken en je kan jezelf niet branden aan de plaat. Zodra je de pan van de inductie kookplaat haalt, stopt hij met het genereren van energie. Zonder pan geen warmte. Je kan jezelf hooguit aan de pan branden, maar dat is in alle gevallen van koken een risico. Het is zelf zo veilig dat inductie kookplaten steeds meer toegepast worden in woonvormen waar meer veiligheid nodig is zoals in bejaardenhuizen. 

FEIT 2 Je hebt geen speciale pannen nodig.
Over het algemeen hoef je geen nieuwe pannen aan te schaffen. Test thuis zelf of jouw pannen werken op inductie door er een magneet tegenaan te houden. Blijft deze plakken? Dan is de pan geschikt voor inductie koken. Wanneer de pan gemaakt is van magnetiseerbaar materiaal, zoals ijzer, dan werkt deze prima op inductie.

Wil je nog efficiënter koken? Dan raden we pannen aan die speciaal voor inductie koken zijn ontworpen. Je hebt deze niet per se nodig, maar in deze pannen met dikke bodem verbruik je niet alleen minder energie, je eten wordt ook sneller warm. 

FEIT 3 Inductie koken is makkelijk
Het is niet alleen veiliger, het is ook makkelijker. Je hebt veel meer controle over de bereiding van je eten. Door bijvoorbeeld je kookzone aan te zetten voor 5 minuten op 100 graden kun jij gemakkelijk en nauwkeurig je pannetje water opzetten. Ook het schoonmaken van de vlakke kookplaat is een stuk eenvoudiger en hygiënischer. 

FEIT 4 Inductie koken is niet schadelijk voor je gezondheid
Er wordt weleens gezegd dat inductie koken schadelijk is voor je gezond. Dat is niet het geval. Er is geen enkele aanwijzing dat inductie koken je eten op een verkeerde manier veranderd. Een inductie kookplaat werkt op elektro magnetisme, hierdoor wordt de pan die er op staat opgewarmd. De warmte in de pan maakt je eten warm en dat is precies wat met elke vorm van koken gebeurt. Er gaan geen voedingsstoffen verloren en het magentische veld is niet schadelijk voor je gezondheid. Er is geen wetenschappelijk bewijs waaruit dit zou blijken. Dus laat je zeker niet gek maken door deze verhalen. 

FEIT 5 - Inductie koken is betaalbaar
Het verlies aan energie bij andere vormen van koken is veel groter, alleen al daarom is inductie koken goedkoper. Het grootste deel van de energie wordt omgezet in warmte in de pan. De kookzone wordt aangepast aan de omvang van de pan. Er dus zal geen warmte opgewekt worden op de plek waar zich geen pan bevindt. Daarnaast zijn de prijzen van inductie kookplaten de afgelopen jaren flink gedaald. Je hoeft ook geen speciale pannen aan te schaffen. 

Het laten aansluiten van een inductiekookplaat is wel duurder dan het installeren van een gaskookplaat. Dit heeft te maken met je bestaande woningvoorziening. De meeste woningen hebben een gasaansluiting en geen perilex-aansluiting. Besef je dat deze investering op de lange termijn vooralsnog beter voor je portemonnee is. 

Maar inmiddels zijn er ook vrijstaande inductiekookplaten te koop die op een stopcontact kunnen worden aangesloten, dan heb je dus geen dure kosten voor de aansluiting hiervan. Zo wordt inductie koken voor iedereen betaalbaar. 

Wil je de nieuwste innovaties op het gebied van inductie koken zelf testen? Of ben je benieuwd naar welke inductie kookplaat het beste bij jou past? Neem contact op met ... 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0