Met deze tips begin je vandaag nog je eigen moestuintje.

Verbouw je eigen groente en fruit! Het levert niet alleen een oogst op zonder chemische bestrijdingsmiddelen, je wordt er ook enorm blij van! Omdat het niet voor iedereen makkelijk is om zomaar te beginnen, delen wij graag een paar tips met je! Bedenk wat je wilt gaan verbouwen. Ga je voor het...


  • Door

    Denise Beugelsdijk

    19 maart 2019

Verbouw je eigen groente en fruit! Het levert niet alleen een oogst op zonder chemische bestrijdingsmiddelen, je wordt er ook enorm blij van! Omdat het niet voor iedereen makkelijk is om zomaar te beginnen, delen wij graag een paar tips met je!

Bedenk wat je wilt gaan verbouwen. Ga je voor het eerst aan de slag met je eigen kruiden- of moestuin. Begin dan vooral met gewassen die het makkelijkst zijn om te verbouwen. Denk aan sla, tomaat, boontjes, aardbeien en kruiden als basilicum, munt en peterselie. Deze hebben niet zoveel verzorging nodig en groeien met genoeg water haast vanzelf! Ideaal om mee te beginnen dus!

Kies de juiste plek. Zorg voor genoeg ruimte en een geschikte bodem voor de gewassen die jij gaat verbouwen. Houd er rekening mee dat jouw planten straks zonlicht nodig hebben en zet ze niet in de wind. Voor een extra vruchtbare bodem, kun je de ondergrond bedekken met een laas compost. 

Aan de slag! Laat je informeren over plant- en oogsttijden per gewas. Het is belangrijk om dit in het juiste seizoen te doen. Wanneer je binnen groente gaat verbouwen hoef je hier geen rekening mee te houden en kun je dus al direct beginnen. 

Het verzorgen gaat beginnen. Wanneer je de zaden en planten op het juiste moment en op de juiste plek hebt geoogst, begint het verzorgen. Dat is meer dan alleen het geven van water. Denk ook aan het verwijderen van onkruid en het weren van insecten en/of vogels zonder chemische middelen. Het voordeel van binnen je moestuin verbouwen, is dat je hier minder last van diertjes hebt. 

Geniet van je oogst! Na een periode van verzorgen kun je je gewassen uit je tuintje of pot halen. Omdat de meeste groente in dezelfde periode geoogst kunnen worden, kan het best zijn dat je ineen heel veel groente hebt! Handig dus, om hier wat rekening mee te houden. Je kan je groente invriezen of natuurlijk met je buren delen! 

Succes!

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project