Vijf tips voor minder afval in de keuken

Per jaar gooien we per persoon zo’n 500 kg afval weg! En ook al doe je aan afvalscheiding, er geldt altijd: hoe minder afval hoe beter.


  • Door

    Lisanne Rovers

    10 april 2019

Langzaamaan is een ware “zero-waste” trend aan het ontstaan waarbij mensen proberen zo min mogelijk en het liefst geen afval te produceren. Dat klinkt misschien hoog gegrepen, dus laten we beginnen met vijf simpele tips waarmee je jouw kilo’s afval makkelijk kan verminderen. 

TIP 1
Probeer meer producten zonder verpakking te kopen. Neem bijvoorbeeld je eigen bakjes en zakjes mee en doe inkopen op de markt, daar vind je allerlei verse producten. Van groente en fruit tot vis, brood en nootjes, je vindt er veel en dat scheelt een hoop verpakkingsmateriaal. Maar ook in de supermarkt kan je je eigen zakjes meenemen voor groente, fruit en verse broodjes. 

TIP 2
Weg met vershoudfolie! Vaak gebruik je vershoudfolie voor maar heel even, zonde. Een alternatief is bijenwas-doekjes. Deze doeken kan je direct om producten heen wikkelen, zoals je broodje voor lunch of die half overgebleven avocado. Maar ze zijn ook handig om een bak met restjes mee af te dekken. Als ze vies zijn kan je ze schoonmaken en als je ze goed onderhoud gaan ze een jaar mee. Sommige varianten kunnen daarna zelfs op de compost!  

TIP 3
Vervang keukenpapier door katoenen doekjes die je gemakkelijk in de wasmachine kan gooien. Je kan doeken met knoopjes kopen zodat het nog op een rol kan, of pak simpelweg een bakje en leg daar doekjes in. Doe de vuile doekjes in een aparte bak of in de wasmand, want ze kunnen gewoon bij de was.  

TIP 4
Bewaar de glazen jam- en conservepotten en gebruik die in plaats van plastic bakjes. Dat is niet alleen handig, maar ook nog eens heel goedkoop. De potten heb je toch al dus waarom zou je ze niet gebruiken? Handig voor etenswaar, maar ook als pennenbakje of om een plantje in te doen. 

TIP 5
Investeer in een goede siliconen bakmat, die gaat lekker lang mee in tegenstelling tot bakpapier. Maar er zijn meer voordelen aan een siliconen bakmat, zo is hij ook super handig om deeg op uit te rollen. Het is namelijk ontzettend anti-kleef, dus deeg blijft niet plakken én het is daardoor makkelijk schoon te maken. 

Sommige tips vragen om een kleine investering, maar het levert je ook een hoop op. Of nou ja, juist minder: minder afval. En dat is hartstikke handig, want wie vindt het nou wel echt leuk om de vuilniszak weg te brengen… 

Succes!

Schreeuw het van de daken!