Nieuwe Energie en Groen in de Buurt

/ S-Gravenhage Wonen & leven
from www.070groenekampioenen.nl

Over dit project

De 21e eeuw stelt ons voor grote uitdagingen: klimaatverandering zorgt voor extremer weer met hittegolven en veel regenval. Dat voelt groot, abstract en ver weg. Duurzaam Den Haag richt zich met project Nieuwe Energie en Groen in de Buuurt (NEGB) op wat je zelf als Hagenaar kunt doen. Dat doet NEGB niet alleen maar samen met de bewoners, ondernemers en partners uit de buurt. Doe ook mee! Ga aan de slag met je buren, familie of vrienden. NEGB helpt je er graag bij.

Team

Reinder Boon

Duurzaam Den Haag

Wie doen er mee?

12 Groene Kampioenen

Initiatieven bij jou in de buurt

Bekijk meer
×
My Popup

De transitie start nu, in 3 buurten, met Haagse Krach!

Het is niet de vraag òf Den Haag de transitie naar ‘duurzaam’ gaat starten. De echte vraag is wanneer, door wie en hoe dat gebeurt. Stichting Duurzaam Den Haag wil niet afwachten totdat alles door anderen bepaald is. Wij geloven in nu starten, met Haagse Krach: bewoners aan het stuur in hun eigen buurt. Want wie kennen de situatie beter dan zij? Daarom starten we de transitie in drie buurten:
 

De Haagse droom van 2030… begint vandaag

In 2030 wil Den Haag een stad zijn die is aangepast aan het veranderende klimaat. Een stad zonder aardgas en zonder elektriciteit uit fossiele, vervuilende brandstoffen. Heel Den Haag over op schone energie en CO₂-neutraal. Dit betekent dat we anders moeten omgaan met energie en groen. Die omslag naar duurzame energiebronnen, die transitie, die gaat nu van start. 

Waarom? Om negatieve gevolgen te voorkomen

Nu wordt de meeste Haagse energie nog opgewekt door het verbranden van aardgas. Om onze gebouwen en huizen te verwarmen, om te koken, voor je warme douche. Maar aardgas is een fossiele brandstof, wat betekent dat er CO₂ vrijkomt als je het verbrandt en dat de voorraad niet oneindig is. Die CO₂-uitstoot heeft ook negatieve gevolgen voor het klimaat en de natuur: de temperatuur stijgt en heftige hoosbuien leiden tot wateroverlast. Daar kunnen we wat aan doen! Als woningeigenaar maar ook als huurder, en jong of oud. Het hoeft niet duur en ingewikkeld te zijn.

De buurt bestuurt

Duurzaam Den Haag wil dat de buurt zèlf (be)stuurt en bepaalt hoe de transitie naar ‘Nieuwe energie en groen in de buurt’ gaat verlopen. Met directe meerwaarde voor die buurt: betaalbare energie, nieuwe banen, versterking van de lokale economie en een mooie, gezonde en veilige leefomgeving. Met de wensen en kracht van de bewoners centraal. Samen met de Gemeente Den Haag, woningcorporaties en andere belangrijke partners in die transitie.  

Dit gaan wij doen in 2018 - 2028!

Van nu tot 2028 gaan we met bewoners uit de drie buurten en partners samen werken aan:

  • Het opstellen van een buurttransitieplan: 10.000 woningen en gebouwen zonder aardgas en CO₂-neutraal maken.
  • Het creëren van directe waarde voor en door de buurt.
  • Het realiseren van voldoende groen en waterbergingscapaciteit.
  • Het organiseren vanuit de gedachte dat het eigenaarschap van de aanpak vooral ligt in de buurt zelf.

Wat gebeurt er in 2018?

  • In elk van de drie buurten start een buurtteam van bewoners, ondersteund door Duurzaam Den Haag.
  • Het buurtteam vertegenwoordigt en activeert de bewoners en de community in die buurt.
  • Met die input laat het team een buurtenergietransitieplan opstellen en stuurt op de uitvoering ervan.

Duurzaam Den Haag gaat bewoners vragen naar hun wensen en ideeën om dit voor elkaar te krijgen! Want alleen samen kunnen we werken aan die schone, veilige, klimaatneutrale stad en buurt. Die heerlijk is om in te wonen, werken en leven. Voor onze eigen toekomst èn die van onze kinderen.

Contactpersonen bij Duurzaam Den Haag

Meer weten over de aanpak in één van de wijken? Dit zijn de contactpersonen van Duurzaam Den Haag.

Er zijn ook een aantal werkgroepen die vragen van de buurtteams kunnen uitwerken. Het gaat om de werkgroepen Vraag, Aanbod of Financiering. Heb je vragen hierover of algemene vragen over het project?  Stuur een mail naar reinder@duurzaamdenhaag.nl.

Ontwikkelingen volgen? Meld je aan voor de Duurzaam Den Haag nieuwsbrief of hou de projectsite in de gaten http://duurzaamdenhaag.nl/nieuwe-energie-en-groen

Bekijk hier de projectpagina van:

Koningsplein e.o.
https://www.070groenekampioenen.nl/projects/nieuwe-energie-en-groen-koningsplein-eo/

Molenwijk
https://www.070groenekampioenen.nl/projects/nieuwe-energie-en-groen-molenwijk-2/

Moerwijk-Oost
https://www.070groenekampioenen.nl/projects/nieuwe-energie-en-groen-moerwijk-oost/

  • Reinder Boon 25 september 2018 15:23 Duurzaam Den Haag

    Een leefbare buurt, ook in de toekomst! Doe mee en deel jouw ideeën over hoe we de buurt, ook in de (gasloze) toekomst, schoon, groen, duurzaam en leefbaar kunnen houden. Samen denken, samen doen! Deel wat jij belangrijk vindt tijdens de Haagse Krach wijkbijeenkomst op donderdag 1 november van 19:-21:00 uur. Toegang is gratis, voor hapjes en drankjes wordt gezorgd. Meer informatie volgt via www.duurzaamdenhaag.nl

Anouk Dehue 25 september 2018

Hier kunnen bewoners en ondernemers hun reacties plaatsen!

Anouk Dehue 25 april 2019

Goed project!